Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ..ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ



Η οικονομική κρίση έγινε μιούζικαλ στο Broadway και το κοινό ανταποκρίνεται θετικά. Τα εισιτήρια για την πρώτη παράσταση του μιούζικαλ «Enron» στο Broadhurst Theater της Νέας Υόρκης έχουν ήδη εξαντληθεί.
Όταν το θέατρο εκπληρώνει την αποστολή του ως τέχνη καταγγελίας και ξυπνήματος της συνείδησης. Ακόμα και στη Μέκκα του συντηρητισμού και του συστήματος της αδικίας και της εκμετάλλευσης, υπάρχουν φωνές και γραφίδες που καταγγέλλουν αυτή τη κοινωνική κατάσταση μέσα από τη δύναμη του θεάτρου.

Το σενάριο έχει γράψει η Βρετανίδας, της Λούσι Πρεμπλ και η επίσημη πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου, τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανοίξει μέτωπο κατά των αγορών και της Wall Street.

Στις ανεπίσημες πρεμιέρες, το κοινό δεν μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια του, όταν βλέπει στη σκηνή την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Τεράστιες μάσκες ποντικών εμφανίζονται (τα τρωκτικά των αγορών) και η αμερικανική σημαία γελοιοποιείται. Αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων σε μια τεράστια οθόνη υπενθυμίζουν τον ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, του πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν, αλλά και του δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον.

Ο τίτλος «Enron» παραπέμπει στην συνονόματη επιχείρηση που έγινε γνωστή το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Η εταιρία αυτή δραστηριοποιήθηκε ως μια εταιρία εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες που έδινε το Χρηματιστήριο και το Διαδίκτυο και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των τιμών πολλαπλασίασε τα κέρδη της βραχυπρόθεσμα, κρύβοντας παράλληλα τα τεράστια χρέη της.

Στις αρχές του 2001 η «Enron» ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος κολοσσός της αμερικανικής οικονομίας με 22.000 υπαλλήλους και 10 δισεκατομμύρια τζίρο. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς η αλήθεια αποκαλύφθηκε και δυο μήνες αργότερα ο κολοσσός κήρυξε πτώχευση. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη. Ο πρόεδρος, χρηματοδότης και προσωπικός φίλος του Τζορτζ Μπους, έφυγε από τη ζωή πριν εκτίσει την ποινή των 45 χρόνων που του επιβλήθηκε.

Το μιούζικαλ «Enron» δεν αναπαριστά τα παραπάνω γεγονότα αλλά χρησιμοποιεί το σκάνδαλο ως αφορμή για ένα κριτικό σχόλιο για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές. Τα κρυφά χρέη αναπαριστώνται στη σκηνή υπό τη μορφή τεράστιων δεινόσαυρων velociraptor (ταχυάρπαγες), που καταβροχθίζουν τα πάντα. Σημειώνεται ότι Velociraptor ήταν το όνομα που είχε δώσει στα κρυφά χρέη της «Enron» ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, παίρνοντας την ιδέα από την ταινία «Τζουράσικ Παρκ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Μια από τις πιο δυνατές σκηνές του μιούζικαλ θεωρείται το «κατηγορώ» των υπαλλήλων προς τους μάνατζερ: «Σας πιστέψαμε, επενδύσαμε τις αποταμιεύσεις μας στις μετοχές της εταιρίας σας, καταστραφήκαμε, μείναμε χωρίς δουλειά, πνιγήκαμε στα χρέη». Οι αναλογίες με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2008 είναι εμφανείς και το μήνυμα του μιούζικαλ σαφές: Οι velociraptor είναι ακόμη ανάμεσά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου