Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΝΟΜΙΜΟ και ΗΘΙΚΟ και στο ΘΕΑΤΡΟ



Δυστυχώς τα ηθικά και τα νόμιμα τα βλέπουμε και στον καλλιτεχνικό χώρο και μάλιστα στο πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας, στο Εθνικό Θέατρο. Ο κύριος Γιάννης Χουβαρδάς έχει μια επίζηλη θέση. Είναι διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και δεν πρόκειται να σταθούμε στο γεγονός ότι “έκλεισε” το Αμόρε [Θέατρο του Νότου] και το “μετέφερε” στην... Αγίου Κωνσταντίνου (Εθνικό Θέατρο). Σκηνοθέτησε φέτος τον “Θείο Βάνια” με την ηθοποιό και συζυγό του Α. Πουλοπούλου ως πρωταγωνίστρια.

Η επίκληση του δικαιώματος της συζύγου ότι μπορεί να εργάζεται, ΕΔΩ δεν έχει ισχύ.

Μα είναι δυνατό να της απαγορεύεται να εργαστεί στο θέατρο; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο της χώρας το οποίο διευθύνει ο σύζυγός της και την αξιοποιεί ως πρωταγωνίστρια σε παράσταση την οποία σκηνοθετεί ο ίδιος!!! Βέβαια είναι νόμιμο και ως εκ τούτου και....ηθικό.

Σκηνοθετεί ο κύριος Χουβαρδάς! Δηλαδή, όταν διευθύνεις το πρώτο θέατρο της χώρας έχεις χρόνο για να σκηνοθετείς κιόλας;; Έχει βέβαια όλο το δικαίωμα, αλλά το ελληνικό θέατρο έχει αρκετές και ικανές δυνάμεις που αναλώνονται στο χώρο της σκηνοθεσίας και της υπόκρισης. Βέβαια είναι νόμιμο και ως εκ τούτου και .... ηθικό.

Τώρα για δεοντολογία σφυρίζουμε αδιάφορα στη χώρα της ''αξιοκρατίας'' και της ''δικαιοσύνης''.

Βέβαια οι κρατούντες χρησιμοποίησαν το αντιδεοντολογικό σε άλλη περίπτωση ''εργαζόμενης γυναίκας'' δημοσιογράφου σε μεγάλο κανάλι διότι ο σύντροφός της υπηρετούσε θεσμικό πολιτειακό ρόλο. Παραιτήθηκε. Γιατί; Νόμιμο ήταν άρα και .... ηθικό.

Βέβαια δεν είναι αυτή η συμπεριφορά πρωτότυπη. Από τους καλούς ''διδάξαντες'' ήταν ο Σ. Ευαγγελάτος που σε σύνολο 37 ''επισκέψεων'' του στην Επίδαυρο, στις 24 πρωταγωνιστούσε η σύντροφός του (και κατά κοινή ομολογία, ανεπαρκής στο είδος) Λ. Τασσοπούλου. Θα πείτε ότι δεν υπάρχει ταύτιση διότι ο κ. Ευαγγελάτος ''διαχειριζόταν'' το δικό του θέατρο (αμφιθέατρο) κι όχι το Εθνικό Θέατρο που το συντηρούμε με την φορολογία μας. Αλλά μη ξεχνάμε ότι και αυτός επιχορηγείτε από το Ελληνικό κράτος (75000 φέτος) από πολλές δεκαετίες πριν.

Τελικά, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό ότι στη μικρή μας χώρα των ιδεών υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορεί να είναι και κανόνες ηθικής τάξης. Ναι, αυτή η κοινωνία δεν είναι δυνατό να δεχτούμε ότι έχει σαπίσει! Όταν όμως την οδηγούνε σε αυτή την κοινωνική σαπίλα οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης τότε δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα και χρησιμοποιούν τους θώκους της πολιτείας προς ίδιον όφελος, αναξιοκρατικά, κοινωνικά άδικα και ιδιοτελώς. Δεν φταίνε βέβαια αυτοί οι κοινωνικά αμόρφωτοι τσιφλικάδες της τέχνης αλλά η ίδια η πολιτεία που τους δίνει την δυνατότητα χωρίς έλεγχο να χρησιμοποιούν τον κρατικό κορβανά για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.

Τελικά κάποιος πρέπει να τους βροντοφωνάξει στο αυτί (αφού τους το τραβήξει πρώτα) ότι ....ΟΤΙ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και ΗΘΙΚΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου