Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΗΘΟΠΟΙΟΙ με ΘΕΣΗ κι ΑΠΟΨΗ


Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν πέντε από τα σημαντικότερα ισραηλινά θέατρα μετά την απόφαση 60 από τους πλέον σημαντικούς ηθοποιούς και συγγραφείς της χώρας να μποϊκοτάρουν προγραμματισμένες παραστάσεις σε εβραϊκό εποικισμό της Δυτικής Όχθης.
Στη διαμαρτυρία, η οποία καταδικάστηκε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμμετέχουν πολύ σημαντικά ονόματα του ισραηλινού καλλιτεχνικού στερεώματος.
Σε επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού προειδοποίησαν πως οι καλλιτέχνες θα αρνηθούν να παίξουν σε οποιοδήποτε θέατρο εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη. Οι καλλιτέχνες ελπίζουν ότι η διαμαρτυρία τους θα ταρακουνήσει το ισραηλινό κοινό και θα αλλάξει το θέατρο, που τα τελευταία χρόνια υπήρξε σε λήθαργο. «Οι άνθρωποι αδιαφορούν για πολλά υπαρξιακά ζητήματα στο Ισραήλ κι αυτή η κίνηση μπορεί να αναζωογονήσει τη δημόσια συζήτηση» δήλωσε ο σχετικά ο θεατρικός συγγραφέας Joshua Sobol.
Οι εποικισμοί αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των άμεσων διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν με διαμεσολάβηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι οποίες θα ξεκινήσουν στο Λευκό Οίκο εντός της εβδομάδας. Από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου.
Ο Νετανιάχου ο οποίος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για τις συνομιλίες, έθεσε το ζήτημα της διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Δε θέλω να περιορίσω το δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη στην πολιτική άποψη, όμως ως κυβέρνηση δεν πρέπει να χρηματοδοτούμε μποϊκοτάζ εναντίον των πολιτών του Ισραήλ».
Τα σχόλια του Νετανιάχου πάντως ακολούθησαν και εμφανείς απειλές αναφορικά της υπουργού πολιτισμού με την ανάκληση της κρατικής χρηματοδότησης για θέατρα των οποίων οι καλλιτέχνες προχωρούν σε μποϊκοτάζ. Επιμένοντας ότι «Ο πολιτισμός είναι μια γέφυρα στην κοινωνία και οι πολιτικές συγκρούσεις πρέπει να μένουν εκτός της πολιτιστικής ζωής και της τέχνης».
«Οι καλλιτέχνες δεν είναι στρατιώτες για να παρελαύνουν σε σχηματισμό» τόνισε από την πλευρά του ο αριστερός αρθρογράφος, Yossi Sarid κάνοντας λόγο για τεράστιο λάθος το σκεπτικό ότι το θέατρο, κι η τέχνη γενικά, πρέπει να μένουν εκτός από τη ζωή και το γίγνεσθαι. Άλλωστε αυτή είναι κι η αποστολή τους. «Κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να παίξουν. Δεν είναι οι καλλιτέχνες εκείνοι που διχάζουν αλλά εκείνοι που έχτισαν τους εποικισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της υπουργού Πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου