Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΤΥΠΑ και το ΘΕΑΤΡΟ

Η οικονομική κρίση και το μνημόνιο χτυπά το θέατρο και τον πολιτισμό, καθώς ένα από τα τελευταία πράγματα που σκέφτονται οι Ελληνες είναι το πώς θα εξοικονομήσουν χρήματα για την ψυχαγωγία τους. 
Τα στοιχεία για το 2010 είναι αμείλικτα και δείχνουν μεγάλη πτώση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το θέατρο και τον πολιτισμό.


Oι περισσότερες παραστάσεις έφτασαν στα όριά τους, με ελάχιστες να γνωρίζουν εμπορική επιτυχία, αφού το κόστος είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους.

Ένα ζευγάρι χρειάζεται τουλάχιστον 50 ευρώ για να δει μια παράσταση σε μια ''παραδοσιακή εμπορική παραγωγή''.
Υπολειτουργούν τα περισσότερα θέατρα μειώνοντας τον αριθμό παραστάσεων.
Η περσινή χρονιά έκλεισε με μεγάλη πτώση της τάξης του 25% στα εισιτήρια και με λιγότερες παραστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το Εθνικό Θέατρο αναγκάστηκε να μειώσει τις παραγωγές του κατά 50%, από 19 που ήταν το 2009 στις 10 το 2010. 

Αναλογικά βέβαια μειώθηκαν και οι θέσεις εργασίας για τους ηθοποιούς και τους ανθρώπους που συντελούν στο ανέβασμα μιας παράστασης, συγγραφείς, σκηνοθέτες,σκηνογράφους κλπ 
Για να αντιμετωπιστεί η κρίση προχωρήσε σε μειώσεις των τιμών στα εισιτήρια κάθε Πέμπτη.
H μειωμένη προσέλευση στα θέατρα είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους περισσότερους θιάσους, καθώς ήταν πολύ λίγες οι παραστάσεις που κατάφεραν πέρυσι να τα πάνε σχετικά καλά. Τα περισσότερα θέατρα υπολειτουργούν. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι τα εισιτήρια που έδωσε η Εργατική Εστία μειώθηκαν κατά 50%. Κι είναι σίγουρο ότι το 2011 τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.

Όσο για την επαγγελματική απασχόληση των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο, η ανεργία έχει φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου